Početna » Izabrani novi vršioci funkcija predsednika Višeg i Osnovnog suda u Nišu

Izabrani novi vršioci funkcija predsednika Višeg i Osnovnog suda u Nišu

0

Visoki savet sudstva izabrao je danas vršioce funkcija Višeg i Osnovnog suda u Nišu. Novi vršilac funkcije predsednika Višeg suda je Tomislav Trajković, dok će tu funkciju u Osnovnom sudu nastaviti da obavlja Saša Dujaković, koji je i u prethodnom mandatu bio na tom mestu, saznaje Glas juga. Dujaković je na ovu važnu funkciju izabran jednoglasno, što je potvrda njegovog kvalitetnog rada.

U pravosudnom sistemu naše zemlje godinama unazad umesto predsednika sa stalnim mandatom, rukovode vršioci funkcija. Slična situacija je i u tužilaštvu. Iako Zakon o sudijama, koji reguliše status vršioca predsednika suda, propisuje da „v. f. stanje” traje najduže šest meseci, nekim sudovima u Srbiji, oni rukovode – čitavu deceniju!

Postupak za izbor predsednika sudova regulisan Zakonom o sudijama, kao i Pravilnikom o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudije na stalnoj sudijskoj funkciji.

Inače, pre nedelju dana uhapšena je predsednica Višeg suda u Nišu, koja je prema navodima iz Tužilaštva za organizovani kriminal osumnjičena da je ubrzala postupak i donošenje pozitivne odluke o puštanju osuđenog R. M. i od firme njegovog sina dobila vaučer u vrednosti od 112.700 dinara za sedmodnevni boravak u hotelu na Zlatiboru.

To je samo ubrzalo izbor predsednika sudova, posto ovako važne institucije ne mogu da funkcionišu bez toga. Pravosudje je možda i najvažnija oblast prema kojoj se i procenjuje vladavina prava u jednoj modernoj državi.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas