Početna » Pogledajte film o stradanju Srba u Surdulici od strane Bugara u Velikom ratu “Duboka dolina” [VIDEO]

Pogledajte film o stradanju Srba u Surdulici od strane Bugara u Velikom ratu “Duboka dolina” [VIDEO]

0

Srpska istorija je bogatija za još jedan važan dokumentarni film koji otkriva mračnu stranicu Velikog rata. Pod nazivom “Duboka dolina,” film u režiji istoričara Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića, donosi potresnu priču o stradanju Srba u Surdulici od strane bugarskih okupacionih snaga.

Kroz film nas vodi protojerej-stavrofor Nikola Petrov, a naraciju pruža Boban Kocev, voditelj radio Glasa Niške Eparhije. Ovaj dokumentarni film donosi i besede patrijarha srpskog Porfirija i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanje Starovića.

“Istina, ma koliko bolna, mora biti poznata. Film “Duboka dolina” osvetljava strahote kojima su bili izloženi Srbi pod bugarskom okupacijom, gde je sistematska bugarizacija dovela do pokolja civilnog stanovništva, mučenja, silovanja i drugih zverstava. Smatra se da je tokom Topličkog ustanka 1917. godine pobijeno oko 20 hiljada Srba, mada neke procene navode da je taj broj i do 30 hiljada”, napisao je Bojanić na sajtu Srpska istorija.

Danas, srećom, Srbi i Bugari žive u miru, iako je važno sećati se prošlosti kako bi se izbeglo ponavljanje istorijskih grešaka. Đorđe Bojanić ističe značaj poznavanja istine i potrebu za međusobnim uvažavanjem i poštovanjem.

Interesantno je da je film završen bez donacija i priloga, i da je dostupan za emitovanje bez ikakve nadoknade, čime se naglašava njegova edukativna i istorijska vrednost.

Film je nastao uz napore srpskih istoričara i entuzijasta, a njegova premijera je posebno značajna jer se poklopila sa velikim hrišćanskim praznikom Silaska Svetog Duha na apostole, koji se smatra rođendanom Crkve.

Priredio: Đorđe Bojanić, Srpaka istorija

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas