Početna » Aleksandrisnki teatar u Narodnom pozorištu Niš: Monodrama „Želim da živim“ i izložba „Izabrane slike ruske scene“

Aleksandrisnki teatar u Narodnom pozorištu Niš: Monodrama „Želim da živim“ i izložba „Izabrane slike ruske scene“

0

U okviru programa „Velikih gostovanja“ u inostranstvu Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije, na sceni Narodnog pozorišta Niš biće izvedena monodrama „Želim da živim“, istaknutog majstora ruskog glumišta Sergeja Paršina u ponedeljak 25. septembra u 20.00.

Na izložbi će biti predstavljene digitalne kopije skica zavesa i ukrasa za legendarne predstave ruskog Nacionalnog dramskog pozorišta XIX–XX veka, koje se čuvaju u kolekciji državnog muzeja pozorišne i muzičke umetnosti u Sankt Peterburgu, koji je zajednički projekat Aleksandrinskog teatra i Muzeja pozorišne i muzičke umetnosti.
Monodrama „Želim da živim“ je četvrta solo predstava iz ciklusa „Monolozi u carskom foajeu“, istaknutih majstora teatra ,,Aleksandrinski”.

Delo se bazira na pričama Stepana Pisahova, dnevnicima Borisa Šergina, odlomku iz romana Mihaila Šolohova „Oni su se borili za otadžbinu“ i odlomku iz romana Vasilija Šukšina „Došao sam da vam dam slobodu“i nudi duboki uvid u raznolikost i bogatstvo života koje se jedino može izraziti pesmom, strastvenom čežnjom za nemogućim, onome što bi moglo biti i romantičnom nadom da se dosegne duga.
Sergej Paršin će scenu deliti sa bendom koji će dodatno obogatiti ovo jedinstveno izođenje, a publika će ovu jednočasovnu predstavu moći da prati uz titl na srpskom jeziku.

Aleksandrinski teatar je najstarije nacionalno pozorište Rusije. Vodi istoriju od prve ruske državne stručne dramske trupe, koja je osnovana u Sankt Peterburgu prema naredbi carice Jelisavete Petrovne 30. avgusta 1756. godine.
Aleksandrinski teatar je danas veliki savremeni pozorišni kompleks. Repertoar je zasnovan na delima klasične književnosti u režiji vodećih reditelja.
Od 2003. godine umetnički direktor Aleksandrinskog teatra je nacionalni umetnik Rusije, laureat državnih nagrada Rusije Valerij Fokin.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas