Početna » U iščekivanju nove scene, lutkari predstave za najmlađe izvode ispred pozorišta

U iščekivanju nove scene, lutkari predstave za najmlađe izvode ispred pozorišta

0

Radovi na rekonstrukciji Pozorišta lutaka u Nišu još nisu završeni. Biće kažu uskoro, a do tada najmlađa publika ipak uživa u predstavama lutkara na platou ispred same zgrade. 

Direktorka Pozorišta Lutaka Niš, Milica Radulović, podsetila je da je nedavno obeležen Dan pozorišta, i povodom toga naglasila da su pozorišta za najmlađe od suštinskog značaja za razvoj dece, kako u edukativnom i vaspitnom aspektu, tako i u estetskom smislu. Ona ističe da lutkarske predstave uče decu pravim vrednostima, od ljubavi i humanosti, pa sve do saznanja o njihovom identitetu i mestu u društvu i prirodi, istovremeno ih upoznajući s čarima umetnosti i važnošću kreativnosti.

Nakon rekonstrukcije i uslovi će biti bolji, posebno za najmlađe posetioce, ali i za zaposlene. Radulović najavljuje završetak radova u bliskoj budućnosti, kada će u novoj sali biti održane čak dve premijere do kraja sezone.

Milica Radulović, direktorka Pozorišta lutaka Niš

“Dosadašnje aktivnosti su naišle na odličan odziv kako mališana, tako i roditelja. Iako su izvođenja na otvorenom bila uspešna, s nestrpljenjem očekujemo ulazak u novu salu. Trudićemo se da do kraja sezone organizujemo dve premijere”, najavila je Radulović.

Među najavljenim naslovima su “Ivica i Marica” i “Povratak kući”, koji uvek privlače pažnju publike.

“Ivica i Marica” kao klasična bajka i “Povratak kući”, čija je dramaturgija zasnovana na romanu, obećavaju izazovne interpretacije, istakla je Radulović.

Direktorka se takođe osvrnula na značaj pozorišta lutaka za pravilan razvoj deteta, naglašavajući da su deca iskrena publika koja s puno pažnje i ljubavi prate predstave.

“Pozorište za najmlađe je od suštinskog značaja za formiranje dece. Njihova iskrenost i posvećenost predstavi nepogrešivo otkrivaju kvalitet izvođenja”, dodaje ona.

Foto: Pozorište lutaka Niš

Niško pozorište za najmlađe prepoznato je širom regiona po svojem kvalitetu rada, što potvrđuju i brojne nagrade koje su osvojili tokom godina.

“Naša vitrina nagrada je prepuna, toliko da više nemamo mesta za njih. Nakon rekonstrukcije ćemo ih klasifikovati po značaju, ali sada je sigurno da imamo više od 50 nagrada, što je potvrda našeg dugogodišnjeg kvalitetnog rada”, izjavila je Radulović.

Završavajući razgovor, ona ističe ljubav prema deci i umetnosti lutkarskog pozorišta, dodajući da je neophodno osvežiti ansambl, s obzirom na broj diplomiranih mladih glumaca u gradu. Takođe, ističe potrebu za novim kadrovima, s obzirom na odlazak radnika u penziju.

Pozorište Lutaka Niš, prema najavama, će u narednom periodu učestvovati na nekoliko festivala, s nadom da će se vratiti s novim nagradama koje će još jednom potvrditi kvalitet i posvećenost ovog izuzetnog teatra.

Ostavite komentar

Glas juga je regionalni informativni portal koji se bavi svim aktuelnim vestima, ljudima i događajima, ali pre svega poštujući novinarski kodeks i principe koji neguju tačno, nepristrasno i objektivno novinarstvo.

Izbor urednika

Najnovije

Internet portal Glas Juga je javno internet glasilo registrovano u registru pod brojem IN001337.
Naš “glas” je i vaš glas.

Naš „glas“ je i vaš glas